De ce am nevoie de izolare termica?
Izolarea termica a devenit foarte necesara in ultimii ani. Sunt multe variante de a realiza izolarea termica. Izolarea termica e necesara pentru a mentine racoarea in locuinta vara, si caldura iarna. Izolarea locuintei e necesara pentru un schimb redus de energie intre interior si exterior, obtinand un comfort mai bun in interior, si totodata protejarea mediului.
O izolare termica a locuintei va duce la un consum mai mic de gaze pentru incalzirea locuintei iarna. Vom avea de asemeni un consum mai mic de curent vara cand incercam sa mentinem temperatura interioara la un nivel comod pentru organism.
Cu ce ne izolam casa?
Avem varianta clasica de izolare cu materiale naturale, sau materiale de contructie moderne. Cand ne izolam casa, trebuie sa ne gandim la gradul de izolare dorit. Se pot realiza izolari termice foarte bune, pana la a obine o casa pasiva.
Deci intrebarile sunt:
- ce grad de izolate termica vreau sa obtin?
- ce materiale vreau sa folosesc pentru izolarea termica
Sunt persoane care aleg sa izoleze casa cu lana provenita de la oi. Lana de oaie e un material natural si permite peretelui sa respire, totusi acesta e un material degradabil, neignifugat, si retine umezeala din aer sau perete.
O alta varianta amestecului de lut cu paie. Ca ea sa functioneze cat mai bine, trebuie dat un strat cat mai gros. Devine costisitor si prea putin eficient.

Celuloza e un alt material natural care poate fi folosit pentru izolarea termica. Provenita din resturi de hartie, acest material e de asemeni unul eco friendly, dar are dezavantaje de asemeni. Trebuie dat intr-un strat mai gros decat materialele moderne, iar izolarea termica depinde de grosimea stratului de celuloza folosit. De asemeni, la dezavantaje specificam ca NU e ignifug, si de asemeni se deterioreaza usor (de ex de la umezeala din aer sau pereti)
Vata bazaltica e un alt material eco friendly folosit la izolare termica a locuintei. Ea e obtinuta din roci vulcanice, si este un material natural și reciclabil. Ca avantaje sunt ca se obtine o izolare termica si fonica, este rezistenta la foc, si nu putrezeste.




Pluta provenita din scoarta copacilor de pluta, este des folosit pentru izolarea termica a peretilor si tavenelor, acoperisurilor. Dar recomandat este sa fie ignifugata, si tratata anti-umiditate, astfel incat sa nu absoarba umiditate din aer. Devine costisitor de folosit pluta, pentru ca trebuie sa folosim grosime functie de gradul de izolare dorit.

Materialele inteligente studiate de ingineri in optimizarea izolatiei termice :
- politirenul expandat – este in general alb, si e de diverse grosimi. Cu cat e mai groasa placa, cu atat izolatia e mai buna

- Politirenul extrudat – poate fi negru, gri, roz, portocaliu sau ce alta culoare a mai considerat producatorul sa faca. Realizeaza o izolare termica mai buna decat cel expandat, si are o duritate mai buna la lovituri (accidentale). O placa de polistiren expandat de 10cm poate realiza o izolare la fel de buna ca polistirenul extrudat de 5cm.
- vata bazaltica cu sau fara folie de aluminiu. Vata bazaltica fara folie de aluminiu e mai ieftina. Folia de aluminiu aduce un plus de izolare termica dar e mai scumpa.
Ce e necesar sa izolam la o casa?
La casa e recomandat sa izolam practic tot: fundatie, temelie, pereti, mansarda, acoperis. O izolare buna a casei se obtine folosind inclusiv storuri, izolam inclusiv geamurile. Pe la geam se pierde cea mai multa caldura pe timpul iernii.