Atunci cand vrei sau iti trebuie un loc nou de munca, si ai vazut postul care te intereseaza, ai aplicat si ai fost chemat la interviu, iata mai jos pasii care te vor ajuta sa ai un interviu de succes
Punctualitate
Ai fost sunat si chemat la interviu. Ti s-a comunicat ziua si ora. Ai confirmat. Ce faci ?! Cel mai important e sa nu intarzii !! Este ok sa ajungi putin mai devreme. Vei astepta in sala de asteptare pana vei fi chemat. Probabil vei astepta intr-o sala, nu afara in plaoie, frig sau soare, deci nu poate fi asa rau sa astepti.
Daca tot astepti, nu te inerva ca interviatorul nu a fost el punctual. Poate a avut un motiv foarte bun, de ex concurentul tau care s-a prezentat la interviu inaintea ta a avut lucruri interesante de spus, si interviul lui a durat putin mai mult. Ce poti sa faci? Sa profiti de ocazie si sa te pregatesti moral, sa iti pui cateva idei in ordine, sa pregatesti mental cateva situatii care pot apare, sa te gandesti la posibile intrebari ce le poti primi sau poti tu intreba despre post, etc
Incaltamintea
Incaltamintea de preferat va fi un office. De preferat pantofi. Sunt ok si adidasii, dar la limita. Sunt un pic cam sport. Dar in nici un caz nu te vei prezenta in papuci. Barbatii nu vor purta sandale, chiar daca e vara, veti rezista 1-2ore in pantofi. Domanele, domnisoarele pot purta sandale sau pantofi.
Hainele
Hainele sunt foarte importante. Stii tu: prima impresie conteaza. Nu trebuie sa fie haine scumpe. Pot fi haine la un pret foarte modest. Cel mai important la haine e sa fie decente, adica curate, calcate, un pic asortate.
Nu te duci la interviu in papuci si pantaloni scurti, chiar daca afara sunt 36grade.
Daca te duci in pantaloni (pentru ca doamnele si domnisoarele pot opta si pentru rochii, fuste, corect?) , acestia vor fi lungi. De preferat sa nu fie rupti, desi acum asa e moda, dar asta e moda de iesit cu prietenii, nu de interviu.
Poti purta un tricou, desi mai recomandat ar fi o camasa. Indiferent daca esti fata sau baiat, camasa e cea mai potrivita. Incearca camasa sa nu fie una de vacanta, tip print hawai. Sa fie o camasa mai office, poate culoare uni, sau print moderat gen dungi, patratele, iar la fete e ok sa fie cu flori sau degradeuri.
Pregatire
Prezintate pregatit la interviu. Si aici ma refer la ceea ce ai invatat in scoala, la ceea ce ai prezentat in cv, la ceea ce ai facut la job-ul anterior, sau ce ai invatat tu singur in timpul tau liber din propie initiativa.
In scoala sa zicem ca ai facut 20 de cursuri. Da, ok, ai trecut prin toate, pentru ca trebuia sa treci materia. Dar nu vei stapani la fel de bine pe toate. Poate doar 2-3 vor fi cele la care te descurci foarte bine. Vorbeste mai mult despre acestea, spunand despre celelalte ca ai doar notiuni la nivel incepator sau mediu. Vei fi mai apreciat asa, este despre sinceritate. Decat sa incerci sa impresionezi cu neadevaruri, mai bine impresionezi pozitiv cu adevaruri.
CV
CV-ul va fi unul corect, care va prezenta pregatirea scolara, si/sau profesionala. Nu vorbi in cv despre lucruri care nu le stii, pentru ca e posibil sa fii intrebat si sa raspunzi, dar sa se vada ca nu stapanesti domeniul, si asta nu va da bine.
Daca in cv ai trecut foarte multe cunostinte (cursuri, facultati, mastere, programe de calculator) ai crede ca asta te va ajuta si cel care te intervieveaza va fi impresionat cate lucruri stii si poti. Dar e o sabie cu 2 taisuri, pentru ca e posibil sa fii pus sa dovedesti ca stapanesti tot ce ai prezentat acolo in cv. Si daca nu vei fi la inaltime, va da prost pentru tine.
Daca ti se cere sa vorbesti despre cv-ul tau, nu vorbi de rau angajatorii anteriori sau postul anterior. Nu va crea o imagine buna despre tine.
CV-ul tau cel mai bine ar fi sa fie insotit de o scrisoare de intentie si una sau mai multe recomandari de la angajatorul anterior.
Emotii
Emotii – e normal sa ai emotii in astfel de situatii. Nu obligatoriu, dar pot sa ai, si e de inteles. Ce faci atunci?
Daca iti transpira mainile, tine un servetel de hartie in palma, il mai folosesti cateodata. Il poti folosi si sa stergi fruntea, daca e cazul.
Daca iti tremura mainile, tine in mana un pix, sau un breloc, ca sa tii mana ocupata si astfel vei gesticula sau tremura mai putin.
Poti sa ceri un pahar cu apa, daca simti ca ai nevoie.
Educatie
Ca parte a educatiei, vei inchide telefonul. Arati ca oferi toata atentia interviului. Nu da bine sa primesti mereu pe telefon mesaje de la prieteni , sau apeluri. Pui telefonul pe silentios, si vei vorbi cu amicii dupa interviu.