Cand doriti sa mergeti la munte, exista o lista de indicatii de care e bine sa stiti.
Nu mergeti la munte fara sa va informati despre conditiile meteo din ziua respectiva.
Nu va alegeti un traseu mai greu decat puteti face.
Alegeti-va un traseu pe care sa il puteti realiza dus-intors cat timp exista lumina naturala.
Nu plecati singur pe munte. Cel mai indicat e sa plecati grupuri de 2-3 persoane minim. Daca totusi plecati singur/a pe munte, anuntati-va familia, prietenii sau cel putin o cunostinta despre traseul pe care urmeaza sa il parcurgeti.
Echipamentul trebuie sa fie unul adecvat, atat imbracaminte, mancare cat si obiecte pe care e bine sa le aveti in rucsac.

Hainele recomandate sa le ai in bagaj
Hainele de pe dvs trebuie sa fie waterproof, impermeabile (rezistente la umiditate, ploaie). O jacketa impermeabila care sa va fereasca de vant poate sa fie de mare ajutor in perioadele de primavara, vara, toamna. Iarna trebuie sa aveti o geaca impermeabila si calduroasa. Atat jacketa cat si geaca recomandat sa aiba gluga. De asemeni, hainele trebuie sa fie termice, din materiale care sa va tina de cald, in perioadele de frig (de ex din fleece). Cardigan, sosete, manusi, fular, caciula termice, din fleece sau alte microfibre inteligente. Pantaloni lungi si scurti sa aveti la dvs.
Incaltamintea – ce incaltari e recomandat sa ai la tine
Incaltamintea de asemenea trebuie sa fie waterproof. Nu mergem la munte in sandale, papuci, expadrile. Vremea se poate schimba brusc neanuntata. Cel mai recomandat este sa fiti incaltati cu bocanci , iarna acestia sa fie imblaniti.
Imbracamintea si incaltamintea trebuie sa fie adecvata muntelui, sa va ofere protectie cat mai indelungata pana la venirea ajutoarelor, salvamontistilor, daca situatia devine de asa natura. Cand plecati pe munte trebuie luat in considerare toate sitatiile negative care pot sa apara.
In rucsac e bine sa aveti mereu la dvs o lanterna, chibrite, lanterna, harta (in caz ca ramaneti faar baterie la telefon sa va ajutati de o harta a zonei), o patura termica, trusa de prim-ajutor medical, spray cu piper (pentru cazuri de ex daca va ataca un animal), ochelari de soare cu protectie UV, creme hidratante si cu protectie UV – care sa va apere de vanturi puternice reci sau arsuri de soare. De asemeni, sa aveti o saltea impemeabila pe care sa puteti dormi in caz ca va prinde noaptea, si sa nu dormiti pe pamantul ud. Si un sac de dormit ar fi bun. Si cel mai bine s aveti si un cort la dvs, din acela de 1-2 persoane, usor, din folie, usor de transportat. Aditionale, dar nu esentiale, vor fi briceag, carabine, o cana metalica, servetele de hartie.
Daca sunteti sub tratament medicamentos, luati-va la dvs pastilele necesare pentru cateva zile.
In rucsac puneti si lichide (ceai, apa – mai mult decat in mod normal). Mancarea va fi la conserve. E bine sa aveti la dvs si batoane energizante, ciocolata, zahar.