Sfaturi, recomandari pentru caini de apartament. Rase de caini potrivite pentru apartament
La apartament, cel mai recomandat este sa va luati caine de talie mica. Caine de talie mica inseamna sa aiba maxim 8kg aproximativ. In aceasta categorie intra cateva rase foarte apreciate pentru frumusete, cat de jucause sunt.
Iata o lista scurta:
1. Chihuahua
2. Pomeranian
3. Yorkshire Terrier
4. Bichon Fris
5. Shih Tzu
6. Pug (Mops)
7. Cavalier King Charles Spaniel
8. Dachshund (Teckel) Miniatural
9. Papillon
10. Maltese (Bichon Maltez)
Vedeti poze mai jos in galeria foto.
















In fiecare rasa apar diferente de culoare, sau dimensiune, sau tipul de par (aspru, lung, scurt, sarmos, etc). Fiecare rasa are particularitatile ei, de personalitate, sau sanatate. Cand va alegeti un caine, trebuie sa va interesati de aceste aspecte, si sa va luati caine functie de aceste trasaturi.
Unei persoane statice, nu ii este recomandat sa ia caine dintr-o rasa plina de energie. Daca dorim un caine docil, trebuie sa ne informam care rasa are aceasta trasatura, sa nu ajungem in situatia in care sa descoperim ca avem un caina incapatanat. Nu e vina cainelui daca e incapatanat, asa a fost creat de om de-a lungul anilor. Noi trebuie doar sa ne informam de caracteristicile rasei.
Cainilor de talie mica nu le trebuie un spatiu mare. Pentru cainii de talie mica, un apartament cu 2 camere poate fi suficient, mai ales atunci cand sunt suficient plimbati pe afara, sa isi faca miscarea zilnica necesara. Un caine de talie mica e bine adaptat la spatiul de apartament mai ales daca e mereu cineva acasa cu el, sau mare perioada din zi.
Reguli
Chiar daca este un caine de talie mica, si e dragalas si frumos, trebuie sa i se impuna niste reguli de convietuire, reguli de apartament, inca de la varsta frageda.
Inca de la varsta de 3 luni se poate lucra cu cainele, sa invete ce are voie si ce nu are voie sa faca intr-un apartament/casa. Nu vrem covoare, canapele, fotolii, cabluri roase, papuci rosi, obiecte de tot felul roase si plimbate prin toata casa, astfel incat sa nu le mai gasim. Toate acestea se rezolva cu educatia cainelui inca de la varsta de 3 luni. Incet, incet invata regulile.
La inceput, cainii invata regulile cu recompense. Incercam sa ii aratam, sa ii spunem ce asteptam de la el. De ex comanda Sezi. La inceput nu va sti ce inseamna, dar daca zicem Sezi si il apasam usor cu mana pe sold in jos, el va intelege pana la urma ce inseamna Sezi. Iar daca atunci cand a luat pozitia de Sezi ii mai dam si o recompensa, ii va fi si mai clar. La inceput ii dam recompense, pana incepe sa faca Sezi din prima. Cand incepe sa face Sezi usor, la prima solicitare, recompensa poate fi schimbata cu o mangaiere. Deja mancarea nu mai e asa importanta, cainele va fi bucuros ca face ce ii cere stapanul.
In rasa cainilor, exista regula de ierarhie. Cine are mancarea e seful, si el cainele e cel supus, cel care vrea mancarea, sau jucaria, sau lauda stapanului sau. Cainele va executa cu placere comenzile, pentru unul din aceste bonusuri: mancare, jucarie, lauda, mangaiere.
Comenzi
Ce e valabil pentru comanda de Sezi, e valabil si pentru alte comenzi. De ex daca vrem sa il scoatem la plimbare, vom folosi un cuvant, de ex “Plimbare”. Si de fiecare data cand vrem sa il scoatem la plimbare, vom folosi mereu acelasi cuvant – Plimbare. Nu vom schimba cuvantul, ca sa zapacim cainele. Cainii nu invata cuvinte, ei invata sunete. “Plimbare” nu e tot una cu “Hai la plimbare” (decat pentru noi oamenii). Pentru caini, doar “Plimbare” inseamna plimbare. Daca ii vom zice “Hai la plimbare” si nu va sti, se va uita nedumerit intrebandu-se ce am zis, si incercand sa inteleaga.